Kroatië

De geschiedenis van Kroatië

Aerial view of the Cathedral in Zagreb at sunrise. Croatia

Kroatië heeft een lange en rijke geschiedenis. Het dateert terug tot de verre oertijd, zoals wordt getuigd door de oudste gevonden site in de regio, de site van Vela Spila in het eiland Korčula. De cultuur en civilisatie van de regio zijn gegroeid en zich blijven ontwikkelen door eeuwen heen.

In de 13e eeuw veroverden Serven de regio, waardoor de regionale economie volledig afhankelijk werd van het Servische rijk. In de late 19e eeuw verklaarde Kroatië haar onafhankelijkheid van het Servische rijk, wat leidde tot de instelling van de Kroatische Republiek in 1918.

vakanties in kroatië

In de jaren 1940 werd Kroatië in het nationaalsocialistische bewind onderworpen en werden er tal van mensen vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog stond Kroatië aan de kant van de communistische regimes, totdat het in 1991 hernieuwde verklaring van onafhankelijkheid aankondigde.

De politiek in Kroatië

Sinds 1991 is Kroatië een democratische republiek met een presidentiële regeringsvorm. De economie heeft zich in de afgelopen decennia gestaag ontwikkeld en de gemeenschappen in de regio hebben zich onderling verbonden om een meer verenigd Kroatië te vormen.

Kroatië is een land in Zuid-Europa, gelegen aan de Adriatische Zee. Het heeft een lange historische achtergrond, dat teruggaat tot de prehistorie. In de loop van de geschiedenis heeft het land onder verschillende overheersers en regeringen gestaan.

Kroatië was vanaf de vroege middeleeuwen een onderdeel van het Romeinse Rijk. In de late middeleeuwen werd het land een deel van het Habsburgse Rijk en de Oostenrijkse monarchie. In 1918, na de Eerste Wereldoorlog, werd Kroatië een onafhankelijk land. In 1941 kwam het land onder de controle van het transformerende Joegoslavië. Na de vallen van het communisme in 1989, werd Kroatië opnieuw een onafhankelijk land.

Kroatië is nu een republiek met een presidentiële regeringsvorm. De economie heeft zich in de afgelopen decennia gestaag ontwikkeld en de gemeenschappen in de regio hebben zich onderling verbonden om een meer verenigd Kroatië te vormen. Het land is ook een lid van de Europese Unie sinds 2013. Kroatië heeft een prachtige kustlijn met meer dan 1000 eilanden, wat het land een van de populairste toeristische bestemmingen in Europa maakt.

Een lange geschiedenis voor Kroatië

Kroatië heeft een lange geschiedenis. Het is al meer dan 2000 jaar bewoond. De Romeinen, Byzantijnen, Avaren, Franken, Venetianen, Oostenrijkers en de Turken hebben het land beïnvloed, maar na een woelige geschiedenis hebben de Kroaten hun onafhankelijkheid verworven in 1991.

In 2013 werd Kroatië lid van de Europese Unie. Belangrijke stappen die het land heeft gezet in de integratie in de Europese Unie hebben kunnen plaatsvinden dankzij de toename van de economische stabiliteit en de hoge toeristische aantrekkingskracht die Kroatië biedt.

De Kroatische kust is een van de mooiste in Europa, met prachtige zee, witte zandstranden en meer dan duizend eilanden die een idyllische locatie vormen voor toeristen. Het is een van de populairste toeristische bestemmingen in de wereld, en Kroatië heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de ontwikkeling van toerisme, waardoor er facetten aan het toerisme zijn toegevoegd die geschikt zijn voor zowel lokale bewoners als buitenlandse bezoekers.

Je houd misschien ook van..