Kroatië heeft het voordeel van een mediterraan klimaat, waardoor het meestal warm en zonnig is. De lente begint meestal half maart tot begin mei, gevolgd door een warm en vochtig zomerseizoen, dat meestal half juni tot midden september duurt. De herfst begint meestal half september, gevolgd door een koele winterseizoen, dat meestal van november tot half maart duurt.
De temperaturen zijn meestal laag in de maanden november tot maart, tussen 5°C en 10°C, terwijl de temperaturen meestal hoog zijn in de zomermaanden, tussen 21°C en 34°C. De kustregio’s van Kroatië genieten meestal van vele zonnige dagen.
De winter en de zomer in Kroatië
In de wintermaanden wordt Kroatië vaak getroffen door lage temperaturen, sneeuwval en harde winden. De winter kan ook veel neerslag en regenbuien meebrengen, die de snelwegen kunnen blokkeren en de luchtvervuiling verhogen.
In de zomermaanden stijgt de luchtvochtigheid meestal hoger, maar het kan ook minder intens worden als er koele winden vanuit het noorden langs de Adriatische Zee en de kusten strekken. Hoge temperaturen, zoals boven 35°C, komen meestal voor in het binnenland en in de zuidelijke regio’s.
In de maanden juni, juli en augustus maken de kustgemeenten meestal deel uit van de middellandse zeebries, waardoor een verkoelende bries voelbaar is. Deze bries voorkomt ook dat de temperatuur schommelt en lang aanhoudt.
Klimaatverandering in Kroatië
Klimaatverandering is een serieuze bedreiging voor Kroatië. De regio’s langs de kust zullen waarschijnlijk worden geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering, zoals temperaturen die nog hoger worden dan voorheen. Onderzoek voorspelt ook dat de warme zomers extremer zullen worden, met meer hittegolven en intensere regenbuien.
Kroatië heeft klimaatverandering en het weer ervaren. De globale temperatuur stijgt al decennialang door het verhogen van de gemiddelde temperatuur met 0,6 tot 0,9°C. Er wordt verwacht dat de temperatuur in Kroatië nog verder zal stijgen. Er zijn verschillende gevolgen van klimaatverandering voor Kroatië:
- Warme zomers in Kroatië kunnen extremer worden, met korte hittegolven en intensere regenbuien.
- Er zal een toename zijn van extreem warme zomerdagen, met temperaturen die tot 45°C kunnen oplopen.
- De kuststreken van Kroatië zullen worden blootgesteld aan uitzonderlijk hoge temperatuur, die in steden langs de kust veel hoger zullen zijn dan in binnenlandse gebieden.
- Droogte zal in de zomer perioden van langere duur gaan vormen, wat een significant probleem kan veroorzaken voor landbouw- en bosbranden.
- Definitieve gevolgen van veranderingen in het weer, zoals overstromingen en hevige regenval, kunnen verschillen in Kroatië, afhankelijk van de regio.
- Klimaatverandering kan ook leiden tot een verschuiving in het aantal dier- en plantensoorten, evenals hun habitat.
Om het klimaat in Kroatië te beschermen, is het belangrijk om verschillende maatregelen te nemen, zoals het verminderen van de groei van de emissie van broeikasgassen, het verhogen van de kustgebieden versterken tegen zee- en rivieroverstromingen, en het versterken van landbouwtechnieken om aan de drie seizoenen aan te passen.
Het weer en klimaat in Kroatië is een belangrijke factor in het land. De regio heeft een gematigd mediterraan klimaat dat typisch is voor de centrale en zuidelijke Adriatische kust. De temperatuur varieert sterk; het wordt vaak warm in de zomer en koud in de winter. Neerslag is ook vrij gemiddeld, met meer regen in de lente en vroege zomer en minder regen in de late zomer en winter.
Door de verschillende klimaatomstandigheden hebben Kroatische beleidsmakers verantwoordelijkheden om een aantal acties met milieu- en klimaatdoelstellingen uit te voeren. Dit omvat het verlagen van de emissie van broeikasgassen, het verhogen van de kustgebieden versterken tegen zee- en rivieroverstromingen, en het versterken van landbouwtechnieken om aan de drie seizoenen aan te passen. Door deze activiteiten kan Kroatië haar klimaatproblemen effectief aanpakken en deze oplossen, terwijl het ook de mogelijkheid heeft om eventuele negatieve effecten op het milieu te minimaliseren.